هفته جهانی غذا مبارک باد
شعار روز جهانی غذا "توسعه پایدار جهانی برای دسترسی همگانی به غذای مقوی و کافی"
غذا چیست؟
خوراک یا غذا خوردنیای است که در جوامع متفاوت به صورت خام و دستنخورده، تغییر یافته یا نیمه تغییر یافته برای مصرف آماده میشود. خوراک میتواند منشأ حیوانی یا گیاهی (و یا گاهی معدنی) داشته باشد، و برای رفع نیاز تغذیه یا لذت بردن مصرف شود.
غذا مادهای حیاتی است، مادهای آنچنان اساسی که بدون آن موجود زنده قادر به زیستن نخواهد بود. غذا بنابراین مانند هوا و آب اساس و پشتوانه زندگی است. غذا مادهای است که بدن موجود زنده قادر است آن را تغییر فرم داده به مواد مشابه خود تبدیل کرده و به مصارف مختلفی از قبیل رشد و نمو، ترمیم، پاک سازی، جایگزین مداوم سلولهای از دست رفته، فعل و انفعالات شیمیایی موجود در بدن و تهیه مواد لازم جهت تولید مثل برساند. بنابراین غذا مادهای است که بتواند به مواد داخل سلولی و سلولهای ساختار بدن مانند استخوان، پوست، ماهیچه، عصب و غیره تبدیل گردد. غذا باید مادهای باشد که بدن بتواند آن را از طریق دستگاه گوارش وارد خون کرده سپس توسط سلولهای مختلف از خون جذب کند. غذا، از ابتداییترین نیازهای موجودات زنده است و غریزه تأمین این نیاز از آغاز آفرینش همراه موجودات بوده است
فائو چیست؟
سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد ((FAO) یا Food and Agriculture Organization of the United Nations ) یک سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل است که در سال ۱۹۴۵ تاسیس شد. این سازمان بینالمللی در زمینهٔ توسعهٔ کشاورزی فعالیت دارد. سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ توسط ۴۴ کشور عضو سازمان ملل متحد تأسیس شد. این سازمان از مرکز فائو و از طریق شبکه جهانی بالغ بر حدود نود اداره برای گسترش و مدرنیزه کردن کشاورزی، جنگلداری، شیلات و تأمین غذای مناسب برای همگان، به کشورهای در حال توسعه کمک میکند.
هدف این سازمان، بالا بردن سطح زندگی و بهبود تغذیه مردم جهان، توزیع مناسب مواد غذایی در مناطق گوناگون جهان و ایجاد امنیت غذایی است. مبارزه با سوءتغذیه با ارائه اطلاعات لازم به کشورهای مختلف؛ از دیگر اهداف فائو است که بازدهی کشاورزی و سطح تغذیه در جهان را افزایش دادهاست. مقر این سازمان واقع در شهر رم در کشور ایتالیا است.
اهداف فائو
- مساعدت به کشورهای در حال توسعه با در اختیار گذاشتن امکانات فنی
- کمک به دولتها در جهت تعیین راه و روش و مشاوره در برنامهریزی
- جمعآوری، بررسی و انتشار اطلاعات
- فعالیت به عنوان محلی برای تبادل نظر و گردهمایی ملتهای فقیر و غنی با شرایط برابر
تاریخچه روز جهانی غذا
تصویب ۱۶ اکتبر به عنوان روز جهانی غذا در نوامبر ۱۹۷۹ در بیستمین کنفرانس کشورها که با شرکت اعضای سازمان خوار و بار و کشاورزی FAO تشکیل شده بود توسط دکتر پال رومانی وزیر بهداشت مجارستان که ریاست این کنفرانس را بر عهده داشت اعلام شد، این روز به افتخار تأسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نامگذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته میشود.
هدف روز جهانی غذا
هر سال حدود ۱۵۰ کشور جهان روز جهانی غذا را برای توجه جهانی به سایه سیاه فقر و گرسنگی گرامی میدارند. در این روز، سازمانهای بینالمللی، برای برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینه سازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش میکنند. روز جهانی غذا روز همدردی با گرسنگانی است که از سادهترین نیاز زندگی، یعنی غذا محروم هستند.
برخی از اهداف روز جهانی غذا عبارتاند از:
- تشویق و تحریک ملتها، سران دولتها، مراکز بینالمللی و نهادهای غیر دولتی به افزایش تولید محصولات کشاورزی برای پایان دادن به گرسنگی
- تشویق به برقراری ارتباط کشورهای در حال توسعه برای همکاریهای اقتصادی و کشاورزی و حمایتهای متقابل فنی برای افزایش محصول
- تشویق روستاییان و خصوصاً زنان به مشارکت در تصمیمگیریهایی که شرایط زندگیشان را بهبود میبخشد
- افزایش آگاهی عمومی ملل و توجه دادن آنها به مسئله گرسنگی در جهان
- تشویق انتقال فناوری به کشورهای در حال توسعه
- به جوش آوردن همت و مسؤلیت بینالمللی و ملی برای جنگ علیه گرسنگی، سوءتغذیه و فقر و جلب توجه به تولید و توسعه کشاورزی پایدار
شعار روز جهانی غذا در سال 1401
روز جهانی غذا هر سال موضوع متفاوتی را به عنوان شعار برای تمرکز بر مناطقی که نیاز به اقدام و ارائه یک هدف مشترک دارند، در نظر گرفته است. موضوع امسال “توسعه پایدار جهانی برای دسترسی همگانی به غذای مقوی و کافی” است. دسترسی به غذای ایمن برای سلامت و رفاه مردم، حیوانات و محیط زیست ضروری است. تنها زمانی که غذا بی خطر باشد، می توانیم از ارزش غذایی آن و فواید روانی و اجتماعی مشترک یک وعده غذایی بی خطر بهره مند شویم.
نظر دهید